Kotimaisten Huippusuunnittelijoiden julistekauppa | Ammattilaisten painama | Ilmainen toimitus yli 50 euron tilauksille

Riikka Fransila

Joulukuun suunnittelija on helsinkiläinen kollaasitaiteilija Riikka Fransila. Vanhaa aikaa henkivistä taidekollaaseista tunnistaa taiteilijan kädenjäljen helposti, sillä ainakin toistaiseksi Riikka on Julistamolla ainoa, joka hyödyntää kollaasitekniikkaa julisteissaan. Etenkin useista 1800-luvun teoksista koostettu Blossom on osoittautunut suosituksi vintagen ystävien keskuudessa.

“Pikkutarkka saksien tai veitsen käyttö pakottaa pysähtymään ja keskittymään.”

Kollaasien parissa työskentelyn Riikka aloitti kymmenisen vuotta sitten. Hän piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Helsingissä vuonna 2014. Tämän jälkeen taiteilijan teoksia on ollut esillä ympäri maailman, useissa eri maissa. “Instagram on avannut väylän myös ulkomaalaisille tilaustöille. Olen päässyt tekemään uskomattomia projekteja kirjankansikuvituksista Louis Vuittonin somekampanjaan.”

Riikka tunnustaa olevansa suurpiirteinen ja hieman boheemi koheltaja, jonka löytää usein monen projektin keskeltä. Taiteilijan työpöytä on yleensä kuin myrskyn jäljiltä ja työn alla on useita kollaaseja samanaikaisesti. Vastapainona härdellille, saksien ja veitsen pikkutarkka käyttö pakottaa pysähtymään hetkeen ja keskittymään. Riikka kertoo, että perinteinen leikkaa, liimaa -tekniikka aidoista vintage-ajan materiaaleista on hänen suosikkinsa, vaikka taiteilija tekee myös digitaalisia kollaaseja.

“Töissäni on usein huumoria, mutta myös herkkyyttä ja sielukkuutta.”

Hienostuneiden vintage-elementtien lisäksi Riikka käyttää teoksissaan myös huumoria. “Teoksissani yhdistelen usein aiheita, joita perinteisesti ei liitetä yhteen. Linnuilla saattaa olla kädet, kukilla kasvot tai ihmisillä eläimen pää tai vartalo. Mitä kummallisempi sommitelma, sen onnistuneempi mielestäni. Usein vähemmän on enemmän. Usein se paras työ voi syntyä vain kahdesta elementistä, jotka sopivat täydellisesti yhteen. Töissäni on usein huumoria, mutta myös herkkyyttä ja sielukkuutta.”

50-luvun mainoskuvat ja 1900-luvun alkupuolen runsaat kukka- ja kasviteokset kuuluvat Riikan suosikkeihin ja hän yhdistelee niitä usein keskenään. Materiaalien etsiminen on olennainen osa taidekollaasien tekemistä. “Etsin materiaalia jatkuvasti divareista, kirpputoreilta ja antiikkimarkkinoilta. Digitaalisiin kollaaseihin löydän aiheita mm. ulkomaisten museoiden tekijänoikeusvapaista maalauskokoelmista.”

“Kuvien leikkaaminen ja käsillä tekeminen rauhoittaa ja tavallaan maadoittaa tässä digihärpäkkeiden maailmassa.”

Rauhoittuminen kollaasien äärelle on osa taidemuodon viehätystä. “Kollaasien tekeminen on minun meditaatiohetkeni. Sulkeudun työhuoneeseen ja katoan vanhaan vintage-ajan maailmaani. Silloin unohdan kaiken muun.”

“Kollaasien tekeminen on mahtava taidemuoto ja sopii ihan kaikille. Olen järjestänyt kollaasityöpajoja ja useimmiten saan palautetta juuri siitä, kuinka kuvien leikkaaminen ja käsillä tekeminen rauhoittaa ja tavallaan maadoittaa tässä digihärpäkkeiden maailmassa. Tämä taidemuoto sopii hyvin myös niille, jotka ajattelevat, etteivät osaa piirtää tai maalata, mutta haluavat luoda jotain uniikkia. Suosittelen kokeilemaan.”

MIKSI LÄHDIT JULISTAMON SUUNNITTELIJAKSI?

“Julistamo tuntui sopivalta väylältä tuottaa myös printtitaidetta. Se oli ollut suunnitelmissani pitkään, mutta tuntui liian työläältä hoitaa itse. Yhteistyö Julistamon kanssa on helppoa ja voin luottaa siihen, että tuote on laadukas ja se kulkeutuu asiakkaille täsmällisesti. He hoitavat myös kaiken markkinoinnin, joten me taiteilijat saamme keskittyä siihen, mitä osaamme parhaiten.”