Kotimaisten Huippusuunnittelijoiden julistekauppa | Ammattilaisten painama | Ilmainen toimitus yli 50 euron tilauksille

Eveliina Netti

Julistamon kuukauden suunnittelija on kuosisuunnittelija ja kuvittaja Eveliina Netti, 33. Elämää Helsingissä tulee pian täyteen 15 vuotta, mutta kotipaikkakunta Imatra sekä Etelä-Karjalaisuus ovat vahva osa Eveliinan identiteettiä. Hänessä näkee karjalalaisen elämänilon, rempseyden, vieraanvaraisuuden ja Eveliinan nimeämän “ei se oo nii justiinsa” -asenteen.

Lapsiperhearki yhdessä puolison ja 4- ja 1,5-vuotiaiden lasten kanssa vie suurimman osan Eveliinan ajasta ja hyvä niin, sillä hän nauttii siitä täydellä sydämellään. “Rakastan tehdä pitkiä kävelylenkkejä metsässä, joogaan, kuuntelen paljon kirjoja sekä podcasteja. Arki-iltaisin laitamme ruokaa puolisoni kanssa ja katsomme yhdessä jotain koukuttavaa draamasarjaa. Rakas harrastukseni läpi koko elämän on ollut tanssi, mutta nyt viime vuosina se on jäänyt vähän tauolle elämän muissa kiireissä.”

“Tykkään käydä kuuntelemassa jazzia, elokuvissa ja lasillisella ystävien kanssa. Lisäksi rakastan matkustella, mutta tässä elämän- ja maailmantilanteessa siitä on ollut pakko pitää vähän taukoa. Joskus sitten taas!” Suunnittelijalle rakkaista asioista osan voi löytää hänen iki-ihanasta teoksestaan Swengi, joka on Julistamon suosituin lasten juliste.

“Parasta työssäni on luovuus ja arjen kaunistaminen.”

Luonteeltaan Eveliina kokee olevansa sekoitus vastakohtia – iloinen ja äänekäs extrovertti, mutta toisaalta myös hiljaisuutta kaipaava introvertti. “Yleensä elän mainitsemani “ei se oo niin justiinsa” -periaatteen mukaan, mikä tarkoittaa sitä että ei pidä niuhottaa turhia, vaan annetaan mennä vaan, mutta toisaalta olen useasti myös tosi tarkka kaikesta ympärilläni ja keskityn yksityiskohtiin vähän liiankin pieteetillä.” Äidiksi tulon jälkeen Eveliina on oppinut arvostamaan rutiineja sekä ennakoitavuutta. “Olen löytänyt itsestäni uuden Maija Poppas-henkisen supervoiman, että mukanani kulkee sekä todellinen että henkinen kassi, josta löytyy aina tarpeet jokaiseen yllättäväänkin tilanteeseen ja vastaus kaikkeen.”

Piirtäminen on kuulunut elämään ihan pienestä pitäen. “Muistan jo koulun alaluokilla kuvittaneeni tehtävävihkot täyteen: ympäristöopissa kasveja ja eläimiä, historiassa taloja ja tapahtumia, ja tietty joka paikkaan kukkia.” Kuvataidepainotteiselta luokalta Eveliina oli ajatellut pyrkivänsä kuvataiteen opettajaksi, mutta suunnitelmiin tulikin muutos. “Muutettuani Helsinkiin päädyin töihin Marimekolle, jossa kohtasin kuosisuunnittelijoita ja tuotesuunnittelijoita, mikä avasi silmäni suunnittelun ammattimahdollisuuksille.” Sittemmin Eveliina on opiskellut tekstiilisuunnittelua, -taidetta, kuosisuunnittelua, visuaalista tarinankerrontaa ja kuvittamista Aalto-yliopistossa.

Eveliina on täysipäiväinen yrittäjä. Vaikka hänen taustansa on vahvasti kuosisuunnittelussa, niin nykyään työpäivät koostuvat tasaisesti sekä kuosisuunnittelusta että kuvittamisesta. “Freelancerina olen saanut työskennellä mitä ihanimpien asiakkaiden kanssa. Pidän työstäni, koska se yhdistää luovuuden ja arjen kaunistamisen. Asiakkainani on mm. lastenvaatefirmoja ja lastenkirjakustantajia, mutta ehdottomasti myös aikuisille suunnattuja kuoseja, tuotekuvituksia, paperituotteita, joskus logoja, pakkausdesignia ja brändien visuaalista ilmettä. Teen tosi laajasti erilaisia projekteja, ja nykyään minua edustaa kotimainen kuvitusagentuuri NAPA.”

“Uskon siihen että ideoinnissa rajat tuovat vapautta.”

Inspiraation lähteet riippuvat tilanteista. Asiakasprojekteissa asiakkaan toiveet ja tarpeet määrittävät työn suunnan. “Työprosessissa syvennyn ymmärtämään projektin ydintä ja etsin visuaalisia vastauksia, jotka palvelevat asiakkaan tavoitteita. Olen aina uskonut siihen että ideoinnissa rajat tuovat vapautta, ja on hedelmällistä lähteä ideoimaan kun on annettu jonkinlaiset rajat tekemiselle, versus ‘jos vain taivas on inspiraation rajana’ niin silloin voi päässä lyödä tyhjääkin.” Eveliinan julisteet taas saavat inspiraatiota arjen kokemuksista ja ihmisyyden tarkkailusta. “Luonto, värit, kasvit ja eläimet, kirjallisuus, musiikki ja ihmiset ovat jatkuvia inspiraation lähteitä, samoin kuin visuaalinen kulttuuri, kuten toisten taiteilijoiden työt, katumuoti ja erilaiset visuaaliset ilmiöt.”

Kuosisuunnittelun alalla Eveliinaa inspiroi kotimaassa muun muassa Marimekon ja Samujin aina ihastuttavat luomukset. Klassisista kuosisuunnittelijoista hänen sydäntään lähellä on ajaton ja upea William Morris. Esikuvakseen hän nimeää silti Tove Janssonin, jonka visuaalinen maailma on vertaansa vailla. “Hänen taito kuvata inhimillisiä tunteita ja elämän moninaisuutta taiteensa kautta on aina ollut minulle suuri inspiraatio. Hän kuvaa niin taitavasti ihmisluontoa hahmojensa kautta ja kaikkien inhimillisiä puolia ja vikoja ja elämän iloja ja suruja ja monimutkaisia tunteita. Hän osaa esittää inhimillisyyden niin taitavasti ja hellyyttävästi taiteensa kautta.”

Eveliinan teoksia yhdistää niiden visuaalinen tyyli, muotokieli ja tunnelma. Sanat tarinallinen, sadunomainen, sympaattinen, värikäs ja herkullinen ovat suunnittelijan mielestä hänen teoksiaan parhaiten kuvaavia, sillä ne heijastavat hänen tarinallista otettaan kuvitustaiteeseen ja tuovat esiin visuaalisen rikkauden ja lempeän tunnelman. “Usein pyrin töilläni ilmentämään elämän hullunkurisuutta, lempeyttä ja empatiaa ja haikeita ja nostalgisiakin mietteitä. Inhimillisyys ja tunteikkuus on kiinnostavaa ja usein tarkastelen sitä usein eläinhahmojen, maisemien ja kukkien kautta. Arki on täynnä pieniäsuuria tunteita ja hassuja sattumia, ja olen kiinnostunut kuvaamaan elämää juuri sellaisena kuin se on, iloineen ja suruineen. Yhteenvetona voisi sanoa, että työni yhdistävä teema on eletty elämä, joka näkyy huumorin ja empatian kautta, rennolla otteella.”

“Taide kuuluu kaikkialle, eikä se rajoitu vain korkeakulttuuriin.”

Työskentelyssään Eveliina hyödyntää sekä perinteisiä että digitaalisia menetelmiä. Photoshop ja siihen liitetty piirtopöytä ovat käytetyimmät työkalut, mutta myös akryylit, akvarellit, muste, mustekynät, liidut, telat ja pensselit ovat tuttuja. Väripaletteja on käytössä useampia. Eveliinan julisteissa näkyy usein kirkkaita värejä, mutta häntä viehättävät myös monokromaattiset, luonnonläheiset ja mustavalkoiset yhdistelmät sekä vastavärit. “Yleisesti ottaen kaikki uudet ja kiinnostavat väriyhdistelmät herättävät innostukseni, sillä värit ovat keskeinen osa luovaa ilmaisuani ja usein kaupungilla ja luonnossa tykkäänkin bongailla ihania väriyhdistelmiä.”

Jokainen juliste kantaa mukanaan omaa tarinaansa, mutta Eveliinan mielestä tärkeintä on, että ne herättävät katsojissaan henkilökohtaisia tuntemuksia ja merkityksiä. “Tavoitteenani on tuoda taide useampien ulottuville, koristaa arkea ja tarjota ihmisille mahdollisuus nauttia ja inspiroitua taiteesta omassa ympäristössään ja toivottavasti samalla piristää ja rikastuttaa ihmisten jokapäiväistä elämää.”

Eveliina rakastaa kuvataidetta ja sen ilmenemistä arkisissa asioissa. “On ihanaa, että maailmassa tehdään niin paljon erilaista taidetta/kuvallista ilmaisua, erilaisissa muodoissa. Itse suhtaudun taiteeseen niin, että taide kuuluu kaikille ja kaikkialle, eikä se rajoitu vain korkeakulttuuriin. Arvostan niin vanhojen mestareiden teoksia museoissa kuin katumaalauksia, kuin vaikka lasteni “maalitöherryksiä”. Parasta on että taide ilmenee arjessa monissa muodoissa, kuten kuoseissa, käyttötavaroissa, vaatteissa, vihkoissa, kirjoissa, lehdissä, julisteina seinillä, pakkauksissa, missä tahansa, ja kaikki nämä ovat osa arjen estetiikkaa. Olenkin aina nähnyt itseni enemmän taideteollisena suunnittelijana kuin “suurena taiteilijana”. Olkoon taide ihanan arkipäiväistä!”

 

MIKSI LÄHDIT JULISTAMON SUUNNITTELIJAKSI?

“Lähdin Julistamon suunnittelijaksi, koska näen taiteen kuuluvan kaikille ja arvostan mahdollisuutta tarjota kotimaista, laadukasta, mutta saavutettavaa taidetta jokaiseen kotiin. Kun Julistamo tarjosi minulle mahdollisuuden liittyä heidän porukkaan, niin tartuin tähän mielelläni. Heidän korkeatasoiset painotekniikkansa ja ammattitaito vakuuttivat minut siitä, että suunnittelemistani kuvista tulisi laadukkaita julisteita. Halusin, että asiakkaat saisivat seinilleen taide piissejä, jotka ovat sekä visuaalisesti että laadullisesti erinomaisia. Tämä yhteistyö tarjoaa myös mahdollisuuden keskittyä luovaan työhön, samalla kun ammattilaiset huolehtivat tuotannosta. On hienoa olla osa kotimaista yritystä, joka tekee taiteen hankkimisen kaikkien ulottuville.”