Kotimaisten Huippusuunnittelijoiden julistekauppa | Ammattilaisten painama | Ilmaiset toimitukset

Pekka Wärri

Elokuun kuukauden suunnittelija on turkulainen Pekka Wärri, 41. Hänen kynästään on peräisin muun muassa suuren suosion Julistamolla saavuttanut Käkkärämänty.

Wärri on kotoisin Eurasta, mutta on asunut Turussa jo yli 20 vuotta. Taitelija on piirtänyt pienestä pitäen. Rakennusinsinööri opintojen jälkeen piirtäminen kuitenkin unohtui useiksi vuosiksi, kunnes viitisen vuotta sitten taiteilija löysi harrastuksen uudelleen. Samalla käteen valikoitui kynien seasta yhä useammin tussi ja piirtäminen lähti kehittymään ammattimaisempaan suuntaan.

Insinööritoimistossa rakennesuunnittelijana työskentelevän Wärrin kuvataide ammentaa inspiraatiota taiteilijan jokapäiväisestä elämästä ja luonnosta. “Lempipaikkani Turussa on ehdottomasti Ruissalon saari, jossa liikun usein joko pyörällä, kävellen tai juosten. Usein näillä lenkeillä tulee pysähdyttyä kuvaamaan maisemia sekä kiinnostavia asioita referensseiksi teoksia varten.”

Ruissalon saarelta on inspiraationsa saanut myös Wärrin suosittu teos Käkkärämänty. Itse asiassa – kyseisen männyn voit löytää tälläkin hetkellä Kuuvannokan karulta, mutta kauniilta rantakalliolta.

 

“Olen rauhallinen ja pitkäpinnainen. Ilman näitä luonteenpiirteitä pikkutarkat ja aikaa vievät teokset tuskin koskaan valmistuisivatkaan.”

Suurimmaksi osaksi teokset syntyvät tussilla paperille erilaisia tekniikoita hyödyntäen. “Stippling/dotting, cross hatching, scribbling – näille ei taida järkevää suomennosta löytyä”, Wärri toteaa iloisesti. Teokset siis voivat koostua tuhansista pisteistä muodostaen kolmiulotteisen, jopa valokuvamaisen vaikutelman. “Olen rauhallinen ja pitkäpinnainen. Ilman näitä luonteenpiirteitä pikkutarkat ja aikaa vievät teokset tuskin koskaan valmistuisivatkaan. Olen myös jonkin verran introvertti ja viihdyn hyvin omissa oloissani.”

Taiteilijan teoksissa ei ole yhtä tiettyä aihetta, mutta väripaletti on pääasiassa mustavalkoinen. Mustan tussin ja valkoisen paperin lisäksi Wärri suosii sävytettyjä papereita, mustaa tussia ja valkoista geelikynää. “Tykkään kuitenkin myös runsaista väreistä ja olisi mukava joskus myös tehdä jotain värikkäämpiä teoksia.” Inspiraation ollessa hukassa, taiteilija kertoo piirtävänsä mielellään kalloja. Yhdeksi suosikkitaiteilijakseen hän nimeää hollantilaisen edesmenneen kuvataiteilijan M. C. Escherin.

“Julistamossa koin tärkeäksi kotimaisuuden ja sen lisäksi se vielä sijaitsee kotikaupungissani Turussa.”

Wärri viettää vapaa-aikansa suurimmaksi osaksi 4- ja 9-vuotiaiden lastensa kanssa. Piirtämisen lisäksi taiteilija on myös musiikillisesti lahjakas ja hän soittaakin bassoa laitilalaisessa death metal -yhtyeessä nimeltä Wrathrone. Musiikkiharrastukseen kuuluu Wärrin mukaan myös ahkera musiikin kuuntelu sekä keikoilla käynti. “Musiikin lisäksi intohimoihini kuuluu urheilu, jossa tärkeimpinä lajeina juoksu sekä suunnistus. Molemmissa lajeissa yhdistyy liikkuminen luonnossa, josta ammennan suuren osan inspiraatiota teoksiini.”

Miksi lähdit Julistamon suunnittelijaksi? “Olin jo jonkin aikaa miettinyt, että olisi hienoa saada teoksiani jossakin muodossa myyntiin. Alkuvuodesta bongasin Julistamon mainoksen, jossa haettiin suunnittelijoita ja päätin tarttua tilaisuuteen. Julistamossa koin tärkeäksi kotimaisuuden ja sen lisäksi se vielä sijaitsee kotikaupungissani Turussa”, Wärri kertoo.

“Toivoisin, että katsoja voisi löytää kauneutta asioista, jotka ensinäkemältä saattavat tuntua synkiltä ja rujoilta.”

Kysyessäni, onko jokin tietty asia taiteilijan menneisyydessä vaikuttanut hänen luovuuteen, Wärri toteaa kysymyksen olevan hieno, mutta että hänen mieleen ei tule mitään erityistä. Taiteilija ei halua avata liikaa teoksiensa sisältöä. “Haluaisin saada katsojan pysähtymään ajattelemaan itse, enkä siksi haluaisi liikaa avata teoksieni sisältöä. Tämä ehkä myös siksi, että olen huono pukemaan sanoiksi teosteni aiheita. Toivoisin, että katsoja voisi löytää kauneutta asioista, jotka ensinäkemältä saattavat tuntua synkiltä ja rujoilta.”

Viimeinen kysymys: Pekka, mitä taide merkitsee sinulle?
“Oli sitten kyseessä musiikki tai kuvataide, niin on vaikea kuvitella elämääni ilman niitä.”