Elina Parmakoff, 32, on puuseppä, muotoilija ja nyt myös tammikuun kuukauden suunnittelija. Alunperin Imatralta kotoisin olevan, nykyisin Helsingissä asuvan suunnittelijan suosituin teos Julistamolla tällä hetkellä on Trophy 01, jonka taustalla on kannanotto naisten vartaloiden objektivointiin.
”Pintapuolisesti saatan näyttää rauhalliselta, mutta monesti pinnan alla kuohuu monenlaiset ajatukset.”
Elina kuvailee itseään rauhalliseksi, itsenäiseksi, uusista asioista helposti innostuvaksi ja hiukan kärsimättömäksi. Välillä hän on periksiantamaton, itsepäinen sekä sitkeä. “Olen monesti joko täysillä mukana tai en ollenkaan. Jos jokin asia kiinnostaa, annan sille kaiken huomioni ja jos taas ei, niin hyvä jos hädin tuskin jaksan puhua aiheesta. Pintapuolisesti saatan näyttää rauhalliselta, mutta monesti pinnan alla kuohuu monenlaiset ajatukset. Ja välillä siellä ei liiku yhtään mitään.”
Elina on aina ollut tekevä ihminen, mutta hänen itseilmaisu haki pitkään omaa paikkaansa. Muotoiluinstituutin aikana suunnittelijalle syntyi halu tuoda ideoita ulos pään sisältä, sillä turvallinen ympäristö auttoi oman estetiikan kehittämisessä ja kannusti kokeilemaan erilaisia ilmaisukeinoja. Näin Elina löysi julisteiden teon. Toistaiseksi hänelle on kuitenkin hankalaa tituleerata itseään suunnittelijaksi tai taiteilijaksi.
Pari viime vuotta ovat kuluneet TV-alalla rekvisitöörin ja koordinaattorin töissä. TV-reality on suunnittelijan mukaan kiinnostava ala, joka antaa sekä ottaa paljon ja joka on opettanut Elinalle, että vain muutos on pysyvää. Vapaa-aika kuluu yleensä ystävien, hyvän ruoan, yhdessäolon, musiikin ja museoiden parissa.
“Kaipailen kesää ja festareita. Tykkään tehdä myös käsillä asioita ja tällä hetkellä ristipistot koukuttavat.” Työn ulkopuolella Elinan voi siis löytää ristipistojen tai julisteiden ääreltä. Arkeen kuuluu myös suunnittelijan mukaan liiallinen puhelimen käyttö, haahuilu ruokakaupassa ja satunnaiset remonttihommat kotona tai ystävien luona. “Olen lahjakas myös välilehtien auki jättämisessä”, Elina kertoo humoristisesti.
“Koen itse naisena vapauttavana tulkita vartaloa seksuaalisuuden, omakuvan ja oman itsemääräämisoikeuden kautta, välittämättä yhteiskunnan tai muiden asettamista normeista.”
Elinan teosvalikoima Julistamolla noudattaa skandinaaviselle tyylille ominaista neutraalia väripalettia. “Pidän väreistä, mutta en osaa käyttää niitä hirveän hyvin omissa töissäni tai pukeutumisessani. Tummien sävyjen lisäksi pidän muun muassa voimakkaista vastaväreistä, kuten sinisestä ja oranssista.”
Suunnittelijan mukaan tarkoituksena ei kuitenkaan ole lukita tyyliä vain tiettyjen sävyjen taakse. Siksi hän on asettanut tämän vuoden tavoitteekseen kokeilla jotain uutta ja erityylistä. Suosituimman Trophy 1 -teoksen tavoin monissa Elinan muissakin teoksissa näkyy alastomuutta. Suunnittelija kertoo, että pohjimmainen teema teosten taustalla on kuitenkin ihmiskeho ja sen mielenkiintoisuus.
“Kaikki vartalot ovat kauniita, etenkin pahasti objektisoitu naisvartalo on äärettömän kaunis. Niin kauan kuin on ollut taidetta, on tulkittu ihmisvartaloa ja heijastettu siihen sen hetkisen aikakauden kauneusihanteita ja odotuksia. Koen itse naisena vapauttavana tulkita vartaloa seksuaalisuuden, omakuvan ja oman itsemääräämisoikeuden kautta, välittämättä yhteiskunnan tai muiden asettamista normeista. Joka tapauksessa joku paheksuu aina, joten miksi yrittää miellyttää kaikkia edes ensimmäisellä kerralla.”
“Taide merkitsee minulle vapautta, itseilmaisua ja ympäröivän maailman kuvaamista – sellaisena kuin jokainen sen itse näkee. Jokaisella on erilainen maailmankuva ja erilainen tapa ilmaista sitä.”
Julisteet piirtyvät digitaalisesti Adobe Illustratorilla. Elinaa inspiroi ihmiskehon muodot, musiikki, erilaiset grafiikat ja vanha arkkitehtuuri. Teosten taustalla on hänen mieltymys teemoihin, jotka eivät ole jokapäiväisiä. Erilaiset ristiriidat ja kontrastit yhdessä synkkien, jopa makaaberien aiheiden kanssa puhuttelevat. “Myös tabuaiheet kiinnostavat, vaikka ne eivät aina ihan suoranaisesti teoksistani näy. Omat kauneusihanteeni saavat inspiraationsa drag queeneista, alternative-malleista sekä gooteista. Fiilistelen myös monesti vanhoja LED-valoja ja kaupunkimiljöötä.”
Yhdeksi esikuvakseen taiteen puolelta Elina mainitsee Hugo Simbergin. “Hänen teoksissaan ilmenevä pehmeä ja symbolistinen tulkinta kuolemasta sekä pirusta on jotain todella arkipäiväistä ja inhimillistä. Taito käsitellä asioita, joita on vaikea käsitellä, on aina inspiroivaa.” Lisäksi Elina kertoo, että hänen lähi- ja tuttavapiiri koostuu monista lahjakkaista ja inspiroivista ihmisistä. “Heitä seuraamalla jaksaa myös itse aina innostua uudestaan.”
Miksi lähdit Julistamon suunnittelijaksi?
“Lähdin Julistamon suunnittelijaksi siksi, että halusin olla mukana suomalaisessa, suunnittelijoita arvostavassa yhteisössä. Julistamo tarjoaa hienon alustan oman visuaalisuuden esittämiselle ja näkyvyyden kasvattamiselle. Sekä Julistamon taustalla toimivat ihmiset ovat todella huippuja!”