Kotimaisten Huippusuunnittelijoiden julistekauppa | Ammattilaisten painama | Ilmainen toimitus yli 50 euron tilauksille

Suvi Saarnisto

Helmikuun kuukauden suunnittelija on viime aikoina suuressa suosiossa ollut väreistä inspiroituva Suvi Saarnisto, 32. Hän on ammatiltaan sisustussuunnittelija ja muotoilija. Alun perin Seinäjoella syntynyt Suvi on asunut lapsuutensa Pohjois-Suomessa ja muuttanut lopulta monien vaiheiden jälkeen Tampereelle yhdessä puolisonsa, Dana-koiran ja Kerttu-kissan kanssa.

“Minusta meidän jokapäiväinen arkemme tulisi olla täynnä merkityksellisiä, huomaavaisia ja huolella mietittyjä juttuja.”

Suvi kuvailee olevansa sosiaalinen, nauravainen, rohkea, sisukas, empaattinen, oikeudenmukainen ja maanläheinen. Vapaa-ajallaan hän suosii aktiviteetteja, jotka maadoittavat. “Pyrin rauhoittamaan ja pitämään huolta itsestäni luonnon, lukemisen ja musiikin avulla. Rakastan kesää ja hyvää kahvia. Odotan kevättä, jolloin pääsemme puolison kanssa jatkamaan aloittamaamme retkipakuprojektia!” Myös lemmikit, Dana-corgi ja brittikissa Kerttu, värittävät ja ilahduttavat muotoilijan arkea ja ovat tärkeä osa perhettä.

Rakkaus omia lemmikkejä kohtaan on myös luonut Suville uran muiden luovien töiden, kuten kuvittamisen ja taiteen lisäksi. “Olen ollut nyt kuusi kuukautta päätoimisena suunnittelualan yrittäjänä! Teen päätyökseni koti-, tila- ja tuotesuunnittelua heille, joille lemmikit ovat osa perhettä ja tärkeitä perheenjäseniä.” Vaikka yrittäjyys on vasta alkumetreillä, on urapolku ohjannut Suvia tähän suuntaan jo pitkään, sillä hän valmistui sisustussuunnittelijaksi jo vuonna 2013. Sisustusarkkitehdin pätevyyden Suvi sai vuonna 2023 hieman sen jälkeen, kun hän liittyi Julistamon riveihin.

“Olen parhaimmillani, kun saan yhdistää luovuuden nokkeliin ratkaisuihin ja toimivaan kokonaisuuteen. Sisustussuunnittelussa minua on kiehtonut aina se, miten ja miksi ihminen kokee tilan tietynlaisena. Haluan tuottaa omalla työlläni hyvää oloa, hyvinvointia ja luoda jotain suoraan sydämestä. Rakastan yksityiskohtia, pieniä asioita, sellaisia arjen hetkiä ja haluaisin luoda koteja, joissa on jotain yllätyksellistä ja elämää sekä arkea korostavaa – minusta meidän jokapäiväinen arkemme tulisi olla täynnä merkityksellisiä, huomaavaisia ja huolella mietittyjä juttuja.”

“Taiteessani on häivähdyksiä omasta elämästäni, kokemuksistani ja uskostani siihen, että lopulta kaikki järjestyy.”

Suvi on perinyt luovuuden ja itseilmaisun taidon molempien vanhempiensa puolelta. “Olen piirrellyt siitä asti, kun kynät on pysyneet käsissä. Luovuus oli oma pakopaikkani, kärsin oppimisvaikeuksista ja olin lapsena hyvin epävarma itsestäni. Oma lapsuuteni ja nuoruuteni ei ole se onnellisin ja taide on toiminut kanavana myös purkaa omia raskaitakin tunteita.” Suvi haluaa taiteellaan viestiä, että kaikesta voi selvitä, kun luottaa itseensä.

“Maalaan, kun minulla on jotain sanottavaa. Pidän siitä, että voin luoda jotain, joka herättää ajatuksia, eikä jää kädenlämpöiseksi vaan tulee rohkeasti luokse. Joko erilaisilla väreillä tai hahmoilla. Naishahmojen kautta olen käsitellyt henkistä kasvua, voimavarojen lisääntymistä, epäonnistumisen pelkoa ja monia hyvin inhimillisiä tunteita. Taiteessani on häivähdyksiä omasta elämästäni, kokemuksistani ja uskostani siihen, että lopulta kaikki järjestyy. Oma erityinen suosikkini on naishahmo, jolla on kissankellot silmien alla.”

“Syvällisenä ja pohtivana ihmisenä taiteessa on mielestäni tilaisuus pysähtyä omien tunteiden äärelle.”

Taide merkitsee Suville itseilmaisun vapautta, tunteiden käsittelyä ja isoa osaa omaa itseä. Taiteen avulla voi kertoa tarinoita ja siirtää oman sanomansa teokseen ja siitä katsojan tulkittavaksi. “Syvällisenä ja pohtivana ihmisenä taiteessa on mielestäni tilaisuus pysähtyä omien tunteiden äärelle.” Pyytäessäni Suvia kuvailemaan taidettaan kolmella sanalla, hän valitsi kuvailevimmiksi metaforat, voimakkaan värien käytön ja syvällisyyden.

Rohkeista, vahvoista ja väripareja yhdistävistä väripaleteista inspiroituva muotoilija kokee, että on tärkeää löytää tietynlainen harmonia ja tasapaino huolimatta käytettyjen värien voimasta. Esikuvia taiteen puolelta ovat mm. Frida Kahlo, Helena Schjerfbeck ja Samuli Heimonen. Potentiaaliset teosaiheet Suvi piirtää ensin luonnoksiksi ja mikäli aihe edelleen kiinnostaa, hän maalaa sen. Julistamon teokset ovat pääasiassa akryyleillä maalattuja, mutta Suvi haluaisi myös toteuttaa teoksia digitaalisesti piirtäen.

Missä muissa asioissa olet myös lahjakas? “Heittäydyn uuden oppimiseen helposti aivan uppeluksiin asti, haluan oppia aina hieman lisää ja sanoisin, että olen aika hyvä omaksumaan uusia juttuja, kun niin päätän. Luovuuden ja opintojen kautta olen löytänyt enemmän itseäni ja omia vahvuuksia. Taiteen tekemisen lisäksi pidän valokuvaamisesta, 3D-mallintamisesta, konkreettisesta tekemisestä, kuten puutöistä.”

MIKSI LÄHDIT JULISTAMON SUUNNITTELIJAKSI?

“Julistamon kanssa jaan saman arvomaailman ja toiminta on läpinäkyvää, kaikkia ilahduttavaa ja hyödyttävää. Lisäksi minulle on tärkeää, että Julistamon brändi on vahva, selkeä ja huolella tehty.”